ASEA - Apasand butonul RESET

Cu toții am experimentat un computer, o tabletă sau un telefon care rulează lent sau avea programe care nu funcționau. În cele din urmă, frustrarea noastră ne determină să repornim dispozitivul. Aceasta inițiază o resetare internă care permite dispozitivului să funcționeze mai bine.
Corpurile noastre au o funcție de resetare similară. Știm că, de exemplu, somnul oferă o resetare similară ca repornirea unui dispozitiv de calculator. Există și alte butoane de resetare biologică pe care le putem apăsa care oferă efecte similare de reînnoire pentru corpul nostru?
Da - și începe chiar de la nivel celular.
A.Reînnoirea celulară
Reînnoirea este definită ca:
1. Acțiunea de extindere a perioadei de valabilitate
2. Înlocuirea sau repararea a ceva uzat, deteriorat sau rupt
În ceea ce priveste reînnoirea celulară, am putea întâi să ne întrebăm „Cât timp trăiesc celulele?”
Și răspunsul scurt este că acesta variază.
Celulele pielii trăiesc aproximativ trei până la patru săptămâni. Celulele roșii din sânge trăiesc aproximativ trei luni. Celulele colonului trăiesc aproximativ patru zile. În schimb, celulele nervoase și unele celule musculare durează toată viața. Acesta este motivul pentru care leziunile nervoase cauzate de bolile coloanei vertebrale, leziunile traumatice ale creierului sau de boli precum Parkinson și Alzheimer pot avea astfel de efecte devastatoare și ireparabile.
Faptul că unele celule au o existență foarte scurtă și sunt înlocuite frecvent, în timp ce altele trebuie să dureze toată viața, înseamnă că avem evenimente esențiale de semnalizare biologică care controlează ce celule trebuie protejate și care celule necesită o refacere rapidă. În fiecare caz, este necesară reînnoirea celulară, indiferent dacă prelungește viața unei celule sau o înlocuiește pe cea uzată.
B.Reînnoirea biologică - Înlocuirea celulară
De ce unele celule sunt păstrate de-a lungul vieții în timp ce altele sunt înlocuite rapid?
O ipoteză sugerează că înlocuirea rapidă a celulelor se întâmplă din cauza expunerii constante la toxinele din mediu - toxine care ar putea provoca daune pe termen lung dacă nu ar exista înlocuirea celulară. Celulele pielii, celulele colonului și celulele roșii din sânge se încadrează în această categorie.
Celulele pielii sunt expuse frecvent la deteriorarea luminii ultraviolete și la alte toxine din mediu. Moartea și înlocuirea lor minimizează potențialul de a obține cancerul de piele de la expunerea la lumină ultravioletă.
Celulele colonului sunt expuse la deșeurile găsite în dieta noastră și, în timp, ar putea acumula niveluri periculoase de toxine. Moartea și excreția celulelor colonului din organism împiedică absorbția toxinelor în organism.
Celulele roșii din sânge transportă oxigenul, dar oxigenul poate provoca stres oxidativ. Viteza globulelor roșii are loc înainte ca stresul oxidativ să le împiedice să își îndeplinească responsabilitățile de transport cu oxigen.
Apăsarea butonului de resetare a acestor tipuri de celule permite pielii să funcționeze corect ca o barieră de protecție, tractul digestiv pentru a absorbi în mod corespunzător nutrienți și sistemul circulator pentru a transporta oxigenul în întregul corp.
C.Reînnoirea biologică - extinderea funcției celulare
Reînnoirea celulelor care durează o viață este, de asemenea, importantă. Există ipoteze interesante pentru motivul pentru care celulele neuronale și musculare durează o viață în loc să fie înlocuite, ca și în cazul celorlalte tipuri de celule pe care le-am discutat. Neuronii creierului stochează amintirile, astfel încât, în teorie, procesul de rotație ar putea cauza pierderea memoriei. Sportivii se bazează pe memoria musculară și pe coordonarea semnalizării neuronale, așa că poate fi ca acțiunea fizică să ne impună să menținem neuronii și celulele musculare de-a lungul vieții.
O explicație pentru bolile neurodegenerative este aceea că rezultă din deteriorarea cauzată de o expunere de-a lungul vieții la stresul oxidativ. O explicație mai profundă recunoaște că organismele noastre dispun de mecanisme de protecție pentru a ne proteja împotriva stresului oxidativ - dar, odată cu vârsta, aceste sisteme nu mai reușesc sa faca fata in timp util și fără protecția lor, cedăm la efectele stresului oxidativ.
D.Reînnoirea celulară
Cercetările timpurii privind reînnoirea celulară au vizat antioxidanții ca modalitate de a combate stresul oxidativ. Moleculele prezente în fructe și legume, precum vitamina C, au prezentat efecte de protecție promițătoare. Alimentele cu proprietăți antioxidante puternice prezintă efecte benefice asupra sănătății, dar a fost dificil să se definească exact modul în care aceste molecule provoacă efectul biologic benefic.
Cercetările de ultimă oră din ultimii ani au identificat modul în care organismele noastre se protejează împotriva stresului oxidativ. Oamenii de știință au descoperit gene de protecție care, atunci când sunt activate, produc enzime care inactivează moleculele de stres oxidativ. Semnalizarea Redox activează un răspuns numit Element de răspuns anti-oxidant (ARE) în corpurile noastre. ARE activează o serie de enzime care ne protejează împotriva stresului oxidativ și daunelor asociate cu radicalii liberi. Nrf2 este o moleculă importantă de semnalizare care activează ARE. S-au descoperit alte gene de protecție care repară daunele cauzate de moleculele de stres oxidativ și ajută la refacerea celulelor la un nivel de funcționare care a existat înainte de apariția daunelor oxidative.